Türkiye’nin ilk 5.56 mm Hafif Makineli Tüfeği: KMG556

22 Şubat 2022
|
NEWS

 

Makineli tüfeklerin ilk örneği 1884 yılında Hiram Maxim tarafından icat edilmiştir. Mayon beslemesi sayesinde teorik olarak sürekli ateş
etme imkânı sunarak karşısındaki çok miktarda piyade unsurunu imha etme ya da bas kılama potansiyeline sahiptir. Birinci Dünya Savaşı sırasında pek çok ordu tarafından kullanılmaya başlanan Maxim Makineli Tüfek, o dönem için öylesine yüksek ateş gücü oluşturmuştur ki siper savaşları bu yüzden pekçok cephede kilitlenmiştir. Mayon besleme ile devamlı ateş gücü sağlanması, günümüz makineli tüfeklerinde de kullanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı yıllarına gelindiği zaman ise karşımıza MG42 çıkmaktadır. MG42, değiştirilebilir namlu, sabit mevzi montaj yuvaları, uygun maliyet gibi unsurlar ile tıpkı eski atası Maxim gibi çok iyi bir savunma / baskılama silahıdır. Fakat MG42; mayonları tutan ve silaha takılabilen mayon kutusu, silahın ön kısmındaki bipod, silahın gövdesi üzerindeki dipçik ile artık saldıran kuvvetler tarafından da savunan düşmanları devamlı ateş gücü ile baskılayan ve günümüzde bu unsurlar ile çoğu makineli tüfeğe örnek olmuş ilk modern makineli tüfektir.
Makineli tüfek, devamlı ve yüksek ateş gücü ile saldıran ya da savunan düşman unsurları baskılayan, manevra kabiliyetlerini sınırlayan böylelikle düşman unsurlarının imhasının gerçekleştirilmesini sağlayan / kolaylaştıran destek silahıdır. Günümüzde 4 temel makineli tüfek çeşidi vardır :

• Hafif Makineli Tüfekler (saldırı tüfekleri ile aynı mühimmatı kullanır),
• Genel Maksat Makineli Tüfekler(7.62x51, 7.62x54R gibi muharebe tüfeği mühimmatı kullanırlar, daha yüksek mühimmat gücü ile kullanım
alanları oldukça geniştir ve bu se beple genel maksat tanımı kullanılmaktadır),
• Orta Kalibre Makineli Tüfekler (338 kalibre makineli tüfekler, henüz çok yeni olan bu sınıf, ağır makineli tüfekler ile genel maksat makineli tüfeklerin arasında yer almaktadır),
• Ağır Makineli Tüfekler (12.7x99 NATO, 12.7x108 RUS, 14.5x115 KPV gibi anti materyal mühimmat kullanan makineli silahlardır).

 

KMG556 Hafif Makineli Tüfek
5.56x45 mm mühimmatı standart haline getirmiş ordularda en önemli tim silahlarından birisi olan hafif makineli tüfeklerin, yerli üretim olan ilk örneği KMG556’dır. KALEKALIP tarafından yüksek titizlikle üretilen KMG556, kalifikasyon testlerini tamamlamış olup farklı birlik ve kuvvetlerimize teslim edilmeye başlanmıştır.

Önemli Özellikler
• Avrupalı büyük silah firmaları ile yarışır düzeyde yüksek kalite ve titiz üretim,
• 50.000 atım garantili silah gövdesi,
• 15.000 atım garantili silah namlusu,
• Atış sırasında kaymayan pedli ve yanak destekli dipçik,
• Minimi/M249 uyumlu mayon kutusu yuvası (bu sayede envanterimizde bulunan eski mayon kutuları KMG556 ile de kullanılmakta ve gerekirse tedariki kolaylaşacağı için ek lojistik yük ortadan kalkmaktadır).

 

Namlu
KMG556, 15.000 atım garantili olan 3 farklı boyda namlu seçeneğine sahiptir. 18 inç, 16 inç ve 13 inç. Soğuk dövme çelik yöntemi ile üretilmekte olup iç ve dış kaplamaları yine KALEKALIP tarafından yapılmaktadır. Pek çok makineli tüfekte olduğu gibi KMG556 namlusu da çabuk değiştirilebilir yapıya sahiptir. Fakat KMG556’nın diğer hafif makineli tüfeklere göre namlu değişiminin biraz daha pratik olduğunu söyleyebiliriz. Namluyu tutan mandala bastıktan sonra namluyu taşıma kulpundan tutarak biraz yukarı kaldırıp öne çektiğimizde namluyu çabucak çıkarmamız mümkündür. Yeni namlu da yatağına doğru ittirilip yerleştiğinde aşağı doğru bastırılarak kolayca takılmaktadır. Namlu ucu vidalıdır. Standart olarak M16A2 tipi alev gizleyen kullanılmıştır. Fakat istenildiğinde bu eleman sökülüp, farklı tipte alev gizleyenlerden namlu frenine kadar her türlü namlu ucu elemanı takılabilir. Namlu üzerinde ısı kalkanlarına sahiptir. Bu sayede personelin namlu ile teması azaltılmış ve silah üzerinde termal optik kullanıldığında yaşanacak sorunlar azaltılmıştır. Isı kalkanı kolay sökülebilir yapısı ile termal nişangah kullanılmasının gerekli olmadığı görevlerden önce kolaylıkla sökülebilir ve silah bir miktar hafifletilebilir. Silahın namlusu 6 sağ dönümlü yivsete sahiptir. 1:7 yivset oranı ile 55 grain M193’den 77 grain’e kadar pek çok farklı 5.56x45 NATO mühimmatı etkili şekilde atabilir.

 

Gövde
50.000 atıma garanti verilen KMG556’nın gövdesi çelikten imal edilmektedir. Robotik kaynak makineleri gibi tamamı CNC makineler ile üretilen gövde, titizlikle kontrol edilerek yüksek kalite sağlanmaktadır. El kundağı kısmında aksesuarlar için küçük 22 mm pikatini ray blokları bulunmaktadır. Asgari düzeyde tutulan bu ray bloklarına gerektiğinde fener ve lazer nişangah takılabilir. Küçük oluşları ağırlıktan tasarruf sağlamaktadır. 2 adet askı kayışı ucu yine gövdenin ön kısmında yer almaktadır. Polimer el kundağı bir pin yardımı ile gövdeye sökülüp takılabilmektedir. El kundağı söküldüğü zaman gövdenin altında yine 22 mm pikatini ray blok ortaya çıkmakta ve buraya farklı dikey tutaçlar takılabilmektedir. Gövdenin ön kısmında silahın sabit yuvaya montaj hamili bulunmaktadır. KMG556 | Fotoğraf: KALEKALIP Bu sayede KMG556 araç kupolalarına monte edilebilir veya sabit mevzilerde savunma silahı olarak kullanılabilir. Silahın mayon kutusu montaj yuvası FN Minimi/M249 ile aynıdır. Bu sayede özellikle PÖH, ÖKK ve Jandarma envanterinde halihazırda yer alan mayon kutuları KMG556 ile de kullanılabilir durumdadır. AR-15’e oldukça yakın olan elçik ve benzer bir yapıya sahip emniyet mandalı sayesinde AR-15’e aşina ve bu silahla eğitim gören birisi KMG556’ya kolaylıkla alışabilir. Oldukça geniş olan tetik korkuluğu silahın kış şartlarında kalın eldivenler ile kullanılmasına imkan sağlamaktadır. 3 uzunluk ayarına sahip arkaya ve öne katlanabilir çatalayak, farklı atış pozisyonlarında kullanıcıya destek olmakta, silahın sabitlenerek devamlı atışlarda isabetliliğini artırmaktadır. 5 kademe ayarına sahip, AR-15 tarzı dipçik tüpü kullanan dipçik, devamlı atışlarda kullanıcıya büyük kolaylık sağlamaktadır. Özellikle bazı makineli tüfeklerde ekipman üzerinden kayan makineli tüfek dipçikleri, bu silahları devamlı atış yapılamaz hale getirebilmektedir. KMG556 dipçiği özenle tasarlanmış yapısı ve kauçuk ped ile tepme kaynaklı darbeyi emer ve kaymaz. 3 kademeli yanak desteği, farklı optikler ile kullanımda gerekli göz hizası ayarını kolaylaştırır. Dipçik tamamen kapatıldığında silah 16 ve 13 inç namlulu modelleri ile meskun mahal ve araç içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Arazide veya geniş alanlarda ise dipçik bir miktar açılarak, kullanıcının uzun süreli bastırma atışlarında rahatlığı sağlanır.

 

Çalışma Sistemi
KMG556 pek çok makineli tüfek gibi açık sistem kullanmaktadır (open bolt).Bu sistemin çalışma ilkesi fişek yatağının boş ve mekanizma takımının açık konumda bulunmasına dayanır. Silah mekanizması öncelikle geriye çekilerek kurulmaktadır. Daha sonra silaha mayon takılarak silah atışa hazır hale getirilir. Tetik, mekanizma takımını geri konumdaki yerinde tutmaktadır. Tetik çekilmesi ile birlikte irca yayı mekanizmayı ileri ittirmeye başlar. Mekanizma kafası mayondan 1 adet mermiyi alarak döner kafası ile fişek yatağına kilitlemeye başlar. Bu kilitleme işleminin sonunda ise ateşleme iğnesi fişeğin kapsülüne çarpar ve fişek ateş alır. Mermi namludan çıkarken arkasında kalan yanmış barut gazının basıncı gaz blok vasıtasıyla uzun darbe gaz pistona aktarılır. Gaz piston mekanizmayı geri ittirmeye başlar ve fişek yatağındaki döner mekanizma kafasının kilidi açılır, mekanizma geri giderken boş kovanı tahliye eder ve üst kapaktaki raylı sistem vasıtasıyla mayonu 1 adım kaydırarak yeni fişeği hazır hale getirir. Üst üste atış yapan makineli tüfeklerde fişek yatakları piyade tüfeklerinden çok daha sıcak hale gelmektedir. Herhangi bir piyade tüfeği bu sıcaklıklarda dolu bırakıldığında kolaylıkla kendi kendine ateş alacaktır. Açık sisteme sahip olan KMG556’da ise ne kadar ısınırsa ısınsın böyle bir risk bulunmamaktadır.

 

Özel Operasyon Birlikleri için Makineli Tüfek
Geçmişten günümüze özel operasyon birliklerinin yüksek kapasitesi sayesinde ana ateş destek vasıtası olan makineli tüfekler, günümüzde standart halleri ile maalesef bu görevlere cevap veremezler. Dolayısı ile üstlerine çok ağır bir takım modifikasyon uygulanarak özel birlikler
tarafından kullanılabilir hale getirilirler. Biraz bahsedecek olursak, namlular kısaltılır, el kundağı, ısı kalkanı ve bunlara ek olarak silahtaki bipod sökülür. AR-15 dipçik tüpüne sahip bir dipçik eklentisi takılır. El kundağı sökülünce çıplak kalan gövde üzerine ray sistem entegre edilir ve kızılötesi lazer ünitesi ve fener gibi gece muharebe aygıtları takılabilir hale getirilir. Destekli atış yapılabilmesi için ise bipod-grip dediğimiz tutamaç monte edilir. Tabii tüm bu modifikasyonlar, Amerika’da SOCOM bünyesinde bulunan ve kendi tabirleri ile ARMORER dedikleri anlaşmalı silah atölyeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde maalesef böyle bir imkan bulunmadığından kuvvetlerimiz makineli tüfekleri, maalesef, aldıkları halleri ile kullanmaya devam etmekte, bakım merkezleri ve kışlaların tamirhaneleri bu modifikasyonlar için farklı sebeplerden dolayı yetersiz kalmaktadır.

 

KMG556 Özel Operasyon Varyantı
KALEKALIP ise burada KMG556 Özel Operasyon varyantı ile karşımıza çıkmakta. Bizlere fabrika çıkışı modifiyeli bir makineli tüfek sunmaktadır. El kundağından arındırılmış ve ağırlığı az tutmak için sadece yeteri kadar ray kullanılmış bir gövde, yüksek tutuşa imkân tanıyan namlu üstü ısı kalkanına sahiptir. Dipçiği ise 4 kademe teleskopik ayarına ve 3 kademe yanak ayarına sahiptir. Burada bir parantez açmak istiyorum. AR-15 tarzı dipçikler veya M249 PARA modelindeki gibi iskeletsel teleskopik dipçikler daha hafif olmalarına rağmen makineli tüfeklerin, otomatik atışları sırasında, hücum yelekleri ve plaka taşıyıcı yelekler üzerinden kayarak operatöre büyük zorluk çıkarmaktadır. Dolayısı ile KMG556 Özel Operasyon Konfigürasyonu kendine has dipçiği ile burada bize sorunsuz bir otomatik atışı garantiliyor. Tüm bu güzel özelliklerinin yanında yaklaşık 6 kg ağırlığı ile gerek paraşütle atlama gerekse uzun intikaller sırasında operatöre oldukça rahat bir taşıma imkânı veriyor. Bunların yanında yine meskun mahal muharebelerinde hafifliği ve kısa boyu ile yine kullanıcısını yormuyor. Önceki çalışmalarımda belirttiğim gibi KALEKALIP vizyonu ile Türk üretimi piyade sistemlerinde başı çekiyor.