Defence Turkey

11 Ocak 2022
|
NEWS

Savunma sanayiine girdiği 1987 yılından itibaren Türkiye'de bir ilke imza atan KALEKALIP'ın en belirgin özelliklerinden biri, mevcut ürünlere yeni özellikler ekleyerek kullanıcı ihtiyaçlarını hızla yeni ürünlere dönüştürebilmesidir. KALEKALIP, kuruluşundan bu yana, NATO askeri standartlarına ve en son teknoloji malzemelere göre en katı mühendislik kriterleri kullanılarak yenilikçi bir şekilde tasarlanmış ve üretilmiş son teknoloji ürünü ürünlerle kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek yerli ve milli 5.56x45mm Hafif Makineli Tüfeği KMG556'nın kalifikasyon süreci yeni tamamlanan ve Türkiye'ye teslim edilecek olan KALEKALIP Genel Müdürü Selim EROL ile şirketin geçmişine ve bugününe dair özel röportajımızı sunuyoruz. Kuvvetler, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü 2022 yılı başında.

Defence Turkey: 1969 yılında İstanbul'da kalıp üretimi yapmak üzere kurulan KALEKALIP'ın kısa bir tanıtımı ile ve kullanılan parçalar için kalıp üretiminde hassas kalıplama kabiliyetlerini kullandıktan sonra hafif silah sanayine geçişi ile röportajımıza başlayabilir miyiz? G3 piyade tüfeği mi?

Selim EROL: Sizin de belirttiğiniz gibi KALEKALIP 1969 yılında seramik yer ve duvar karosu üretiminde kullanılan kalıpları üretmek üzere İstanbul'da kuruldu. 1970'li yıllarda KALEKALIP, hassas kalıplama kabiliyetini G3 piyade tüfeğinde kullanılan parça kalıplarının üretiminde de kullanmıştır. 1980-2000 yılları arasında yapılan Euro Stinger Projesi'nde KALEKALIP (1987 yılında projeye dahil olmuştur) kılavuzluk bölümü montajı, kuyruk bölümü montajı, hidromotor montajı, kıskaç takımı montajı ve diğer muhtelif parçaların üretimini gerçekleştirmiştir ki bu da toplam üretimin %25'ini oluşturmaktadır. füze sistemi. Bu sayede KALEKALIP, Euro Stinger Projesi'ne katılarak sistem üretim, test ve entegrasyon yeteneklerini geliştirmiştir. KALEKALIP, 2001 yılında uygulanan ambargonun ardından Türkiye'nin ilk 40mm Otomatik Bombaatar (OBA-KAGL40) tasarımını, kalifikasyon sürecini ve üretimini kendi kaynaklarıyla gerçekleştirdi. 2007 yılında .308.338 kalibre keskin nişancı tüfekleri geliştirmeye başlayan KALEKALIP katıldı.

2009 yılında MPT-76 Milli Piyade Tüfeği Projesinde ve KALEKALIP mühendisleri tasarım sürecinde önemli rol oynamıştır. Bugün ürün yelpazemiz 5,56mm ve 7,62mm KCR Piyade Tüfeği Ailesi, KSR50 12,7mm (.50 BMG) Bolt Aksiyonlu Keskin Nişancı Tüfeği, KSR338 .338 Lapua Magnum Bolt Action Keskin Nişancı Tüfeği, KMR762 7.62mm (.308) Özel Nişan Tüfeği'nden oluşmaktadır. (DMR), 5,56 mm ve 7,62 mm KMG556 ve KMG762 Makineli Tüfek Ailesi ve 40mm Otomatik Bombaatar (OBA- KAGL40) ve Namlu Altı Bombaatar KGL40 ve bu ürünlere ait aksesuarlar.

Defence Turkey: KALEKALIP'ın mevcut organizasyon yapısı, çalışanları, performansı, 2021 yılı cirosu, 2022 beklenti ve hedefleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Selim EROL: KALEKALIP'ın 150'si beyaz yakalı olmak üzere 500'den fazla çalışanı var. 2021 yılı sonunda ciromuzu bir önceki yıla göre ABD doları bazında %49,8 oranında artırmış olacağız. 2022'de 2021'e kıyasla ABD doları bazında %19 büyümeyi hedefliyoruz.

Defence Turkey: KALEKALIP'ın üretim tesislerinin mevcut iç y Üretim kapasitesi ve kapasitesi ve kullanılan teknolojiler hakkında bir değerlendirme alabilir miyiz?

Selim EROL: Tasarım, mühendislik, talaşlı imalat, ısıl işlem, kaplama, tahribatlı e/ tahribatsız muayene ve montaj kabiliyetlerimiz sayesinde hammaddeden test edilen nihai ürüne kadar tüm silah sistemlerini entegre bir şekilde tek çatı altında üretebiliyoruz. üretim tesislerimizde. Tasarım, üretim ve ürün devreye alma süreçlerimizi tamamen uluslararası savunma, havacılık ve NATO standartlarına göre kurguluyoruz. Bu noktada, geçmişte uluslararası savunma projelerinde edindiğimiz tecrübe ve işleme kabiliyetlerini silah sistemleri üretmek için kullandığımızı vurgulamak isteriz.

Defence Turkey: KALEKALIP, 2005 yılında Türkiye'nin ilk 40mm Otomatik Bombaatar'ını (OBA- KAGL40) geliştirmiş ve 2009 yılında Ana Alt Yüklenici olarak Türkiye'nin ilk yerli tasarım ve üretimi Milli Piyade Tüfeğinin (MPT-76) tasarım sürecinde yer almıştır. Firmanızın hafif silah ürün gamı ​​hakkında bilgi alabilir miyiz?

Selim EROL: SSB ve MKE'nin kararıyla KALEKALIP, MPT-76 tasarım ve üretimi için en uygun Ana Taşeron seçildi. MKE ve KALEKALIP firması tüm süreçlerde MKE Ana Yüklenici ve KALEKALIP Ana Alt Yüklenici olarak birlikte çalışarak MPT-76'nın Teknik Bilgi Paketini başarıyla oluşturarak projeyi seri üretime taşımıştır. Hafif Silahlar ürün yelpazemizde yer alan ürünlerimiz:

  • 56mm x 45 Piyade Tüfeği KCR556, 16”, 14,5”, 11” ve 7,5” namlu seçenekleri
  • 62mm x 39 Piyade Tüfeği KCR739, 16”, 14,5”, 11” ve 7,5” namlu seçenekleri
  • 62mm x 51 Piyade Tüfeği KCR762, 16”, 14,5” ve 12,5” namlu seçenekleri
  • 62mm x 51 ve .308 Kazan. Özel Nişancı Tüfeği KMR762
  • 56mm x 45 Hafif Makineli Tüfek KMG556
  • 62mm x 51 Hafif Makineli Tüfek KMG762
  • 7mm x 99 ve .50 BMG Bolt Action Keskin Nişancı Tüfeği KSR50, 27” ve 29” namlu seçenekleri
  • .338 Kalibre Sürgülü Aksiyonlu Keskin Nişancı Tüfeği KSR338
  • 40mm x 53 Otomatik Bombaatar KAGL40
  • 40mm x 46 Namlu Altı Bombaatar KGL40

Defence Turkey: 2015 yılında pazara sunduğunuz KCR (KALEKALIP Muharebe Tüfeği) ürün ailesi, 5,56mm ve 7,62mm modelleri ve geçmiş yıllarda gerçekleştirilen teslimatlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Selim EROL: 40.000'den fazla KCR556 ve KCR762 ürünü teslim edilmiş olup, KCR serisi tüfekler hem Silahlı Kuvvetlerimiz ve Güvenlik Güçlerimiz hem de yabancı askerler tarafından sahada aktif olarak kullanılmaktadır. Tasarım ve üretim süreçlerimizde yaptığımız sürekli iyileştirmeler sayesinde 2021 yılında sayısız teslimatı kabul testleri sırasında sıfır hata ile tamamladık. Yerli ve yabancı kullanıcılardan aldığımız geri bildirimlere göre KCR'ler muharebe sahasında üstün performans ve dayanıklılık gösteriyor. KALEKALIP KCR ailesinin başarısı bizleri çok gururlandırıyor. KCR556 7,5", 11" ve 14,5" ürünleri, Türkiye'nin tiyatrodaki ilk yerli 5,56 mm piyade tüfekleri oldu. KCR556 7,5", Türkiye'de PDW (Personel Savunma Silahı) olarak adlandırılan ve rakiplerimiz tarafından da takip edilen yeni bir ürün segmenti yarattı. 20 ve 30 adet yuvarlak şarjör kullanabilen 5.56mm KCR556'nın menzili namluya göre değişmektedir. Silahın namlu ömrü 15.000 mermi garantili olup, namlu ömrü yapılan testlerle defalarca kanıtlanmıştır. Geçtiğimiz aylarda her biri 3 farklı kullanıcıya binlerce tüfek teslim ettik. Bu teslimatlar, paketten rastgele seçilen 2 adet tabanca ile namlu ömrü (15.000 mermi) doğrulandıktan sonra gerçekleştirilir. Son aylarda yapılan bu kabuller sırasında tüm namlu ömrü testleri sıfır hata ile yani herhangi bir sıkışma veya durma sayfası ile karşılaşmadan tamamlanmıştır. Bu kalite farkı kullanıcı memnuniyetini de beraberinde getiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterindeki 9mm Makineli Tüfeklerin yerini alacağına inandığımız KCR556 7.5” namlu versiyonu, Jandarma Genel Komutanlığı'nın çeşitli birimleri tarafından özellikle şehir içi harekatlarda aktif olarak kullanılıyor. 200 metre etkili menzili ile Kişisel Savunma Silahı (PDW) olarak sınıflandırılan KCR556, dakikada 800-1.000 atış hızına sahip ve yaklaşık 2.850 kg ağırlığında.

Defence Turkey: MPT-76 Projesi kapsamında bugüne kadar yaptığınız teslimatlar ve kullanıcıdan aldığınız geri bildirimler hakkında bilgi verir misiniz?

Selim EROL: Jandarma Genel Komutanlığına yapılan tüm MPT-76 teslimatları başarıyla gerçekleştirildi. Sahadan olumsuz bir geri dönüş almadık. Askeri standartlarda ürün geliştirme deneyimine dayanan süreçlerimiz, hassas ateşleme kabiliyetine sahip daha kaliteli ürünler sunmamızı sağlar. Bu tüm ürünlerimiz için geçerlidir. Bildiğiniz gibi kullanıcılarımızdan ve sahadan olumlu geri dönüşler almak için elimizden geleni yapıyoruz. KALEKALIP'ın satış sonrası destek sağlayan Entegre Lojistik Destek (ILS) ekibinin çalışması kullanıcılarımızdan tam not aldı.

Defence Turkey: KALEKALIP'ın iç pazardaki konumu hakkında neler söyleyebilirsiniz? KALEKALIP ürünlerinin güçlü yönleri nelerdir? Firmayı pazardaki rakiplerinden ayıran yetenekler ve avantajlar konusunda okuyucularımızı aydınlatır mısınız?

Selim EROL: KALEKALIP ürünleri, NATO askeri standartlarına uygun olarak güvenilirlik, dayanıklılık ve emniyet açısından en katı mühendislik kriterlerine göre üretilmektedir. Bu avantaj sayesinde hem ülkemizin hem de uluslararası müşterilerimizin askeri kriterlerini ve taktik gereksinimlerini hızlı bir şekilde karşılayabiliyoruz.

Ayrıca, genç ve dinamik Ar-Ge ekibimiz ve sahadaki kullanıcılarımızdan aldığımız sürekli geri bildirimler ile envanterimizde bulunan mevcut silahları kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda sürekli geliştirmekteyiz. Aynı yeteneklerimizi dünyadaki trendleri takip ederek yeni ürünler geliştirmek için de kullanıyoruz.

Defence Turkey: KALEKALIP'ın uluslararası pazardaki konumu, rekabet gücü ve varsa mevcut ihracat projeleri/faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Selim EROL: 20'den fazla ülkede çeşitli ihalelere katılan KALEKALIP, onlarca yıldır hafif silah tasarlayan ve üreten dünyanın önde gelen firmalarıyla rekabet ediyor. KALEKALIP girdiği ihalelerde rekabet gücü ve kalitesi ile öne çıkmaktadır. Şu ana kadar ya yürürlükte bir anlaşma var ya da 4 farklı ülkede teslimatlar tamamlandı.

Yüksek kalite segmentinde, NATO standartlarına göre üretilip test edilmiş ve alanında kendini kanıtlamış ürünlerimizle sektörün dünyaca ünlü firmaları arasında pazarda kendimize yer açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 15.000 mermi garantili namlu ömrü.

Defence Turkey: KALEKALIP, geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye'nin ilk ve tek yerli ve milli 5,56x45mm Hafif Makineli Tüfeği KMG556'yı hak etti. Okurlarımıza KMG556'yı kısaca tanıtır mısınız? Geliştirme süreci ne zaman başladı ve ne kadar sürdü?

Selim EROL: Dünyada sadece birkaç ülkenin üreticileri tarafından uzun süredir üretilen bu ürünü sıfırdan geliştirmemiz üç yılımızı aldı. KGM556 ile kendi kaynaklarımız ve Ar-Ge ekibimizle güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduğu ancak temin etmekte zorlandığımız bir ürünü geliştirdik. Sonuç olarak bu tür silahları üreten ülkeler listesine Türkiye'nin adını yazdırdık. Bu süreçte Kara Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinden gelen talepler ve sahadan gelen geri bildirimler dikkate alınarak tüm kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını tek bir ürünle karşılamaya çalıştık. 34 farklı NATO standart testini başarıyla gerçekleştirip 300.000'den fazla mermi attıktan sonra Eylül 2021'de kalifikasyon sürecini tamamlayarak seri üretim aşamasına geldik.

  

Defence Turkey: Kendi Ar-Ge ekibiniz ve öz kaynaklarınızla geliştirme faaliyetlerini yürüttüğünüz KMG556'nın öne çıkan özellikleri nelerdir? Ayarlanabilir bir ateş hızı var mı? KMG556 namlu ömrü hakkında bilgi verir misiniz? Yabancı orduların kullandığı benzer silahlar gibi bağlantılı mühimmat dışında STANAG 4179 uyumlu şarjörler ile kullanılabilir mi?

Selim EROL: KMG556, uzun stroklu gaz piston sistemine sahip açık sürgü hafif makineli tüfektir. KMG556, 16” ve 18” namlulu 2 farklı versiyona sahiptir. 16 inçlik namlu versiyonu 7,8 kg ağırlığındadır ve 600 m (nokta hedef) ile 800 m (alan hedefi) arasında etkili bir menzile sahiptir. Silah, yandan yüklenen bir kayış besleme mekanizmasına sahiptir. Kayış/şerit yüklü sistemler daha basit ve daha güvenilir olduğundan STANAG uyumlu şarjörler tercih edilmez. KMG556, 50, 100 veya 200 adet yuvarlak bağlantılı mühimmat kutusu ile kullanılabilir. KMG556'nın en önemli özelliklerinden biri de namlusu. Namlu tasarımı KALEKALIP tarafından yapılmış olup, namlu dövme ve krom kaplama işlemleri dahil tüm üretimi KALEKALIP tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerli namlunun garantili 15.000 mermi kullanım ömrüne sahip olduğunu ve kalifikasyon testini başarıyla geçtiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Defence Turkey: KALEKALIP, KMG Ailesi'nin bir üyesi olan KMG762 Mürettebat Servisli Makineli Tüfek'in de geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Okurlarımızı KMG762 hakkında aydınlatır mısınız? Ne zaman hazır olması bekleniyor?

Selim EROL: KMG762, KMG556'ya benzer bir çalışma mekanizmasına sahip olacak ama emsallerinden çok daha hafif ve üstün performansa sahip olacak. Şu anda KMG762'nin yerli eşdeğeri yok

Defence Turkey: 15.000 mermi namlu ömrüne ve 50.000 mermi hizmet ömrüne sahip olması planlanan 5.56x45mm KMG556, 7.8kg, 7.62x51mm KMG762 ise 8kg ağırlığında olacak. Dayanıklılık gereksinimlerinden ödün vermeden bu aydınlatmayı nasıl sağlıyorsunuz? Kullanılan teknolojiler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Selim EROL: Ar-Ge departmanımız, KMG762'yi son teknoloji hammaddeler kullanarak, tasarım kriterlerine ve güncel askeri teknolojileri takip eden askeri standartlara göre yenilikçi bir şekilde tasarladı. Tasarımlar, özel simülasyon yazılımları kullanılarak sanal ortamda test ve analiz edilerek doğrulanır. Yapılan analizler ve testler ile hafifletilmiş silahın performans gerekliliklerinden sapmadığını teyit ettikten sonra prototip aşamasına geçiyoruz.

Defence Turkey: Bu yıl IDEF '21, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilediğiniz 12.7x99mm KSR50 Bolt Action Keskin Nişancı Tüfeği ve 7.62x51mm KMR762 Özel Nişan Tüfeği (DMR) hakkında neler söyleyebilirsiniz? Test süreci devam ediyor mu? Sahadan aldığınız geri bildirimler hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Selim EROL: 1970'lerden bu yana hafif silah alanında Türkiye'de öncü olan KALEKALIP, Türkiye'nin ilk ve tek yerli ve milli 12.7x99mm NATO/.50 BMG keskin nişancı tüfeğini üretti, KSR50 A1 Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. 2018'de KSR50 A1, sahada olağanüstü bir başarı ve performans sergiliyor. KSR50 A1, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK), Jandarma Genel Komutanlığı (JGnK), Polis Özel Harekat (PÖH) ve Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) envanterinde yüksek sayılarda kullanılmaktadır. KSR50 A1 versiyonu 12,6 kg ağırlığında ve kullanıcıdan daha hafif bir tüfek için geri bildirim alındıktan sonra 10.9 kg ağırlığındaki kompozit namlu KSR50 A2 geliştirildi. İnceltilmiş çelik namlu göbeğinin kompozit malzeme ile sarılmasıyla üretilen yeni namlu, Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise sadece birkaç firma tarafından üretiliyor.

Kalifiye olan ve yakın zamanda seri üretime geçmesi planlanan KSR50 A2'nin yeni kompozit namlusu titanyum namlu frenine sahip. Silahı hafifletirken mükemmelliğinden hiçbir şey kaybetmemeyi hedefledik. Kompozit namlu sadece ağırlığı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda atıcının ilk hedeften ikinci hedefe geçerken hedefi bulma süresini kısaltır. Kompozit namlu kullanmanın bir başka avantajı da serap etkisini (namlu sıcaklığından optik fenomen) azaltmasıdır. Kompozit namlu aynı zamanda daha sabit nişan almayı sağlar ve namlu çıkışını azaltır. KSR50 A2'deki kompozit namlu ve titanyum namlu freni, kullanıcılardan tam not aldı. KALEKALIP, KMR762 için de KSR50 12.7mm Keskin Nişancı Tüfeği'ndekine benzer bir namlu freni geliştirmiştir.

KMR762 Yarı Otomatik Belirlenmiş Nişancı Tüfeği, 18" ve 20" olmak üzere iki versiyonda mevcuttur. KMR762 üzerindeki susturucu tamamen KALEKALIP mühendisleri tarafından tasarlanmış ve KALEKALIP tesislerinde üretilmiştir. KMR762'nin garantili vuruş doğruluğu 800m'de 1.5 MOA'dır. Silahın hizmete girmesinin ardından kullanıcılardan gelen geri bildirimler ile KMR762 A2 versiyonu geliştirildi. KMR762 A2 versiyonunda silah ergonomisi iyileştirildi, kullanıcıya özel stok tasarımları tanıtıldı. KMR762 A2 versiyonu IDEF '21'de tanıtıldı. KMR762 A2'ye yurt dışından da ilgi var ve ilk yurtdışı satışını 2021'de yapmayı planlıyoruz.

Defence Turkey: IDEF '21'de tanıttığınız susturucular/bastırıcılar hakkında biraz bilgi verir misiniz? Bu ürünleri kullanıcılardan gelen taleplerden sonra mı geliştirmeye başladınız? Test süreci ve sahadan gelen geri bildirimler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu alanda ürün yelpazenizi genişletmeyi düşünüyor musunuz? Ürün ailesi hakkında bilgi verir misiniz?

Selim EROL: KALEKALIP Ar-Ge ekibi, yakın zamana kadar sadece yurt dışından temin edilen susturucu gibi kritik aksesuarları tasarlama ve kalifiye etme yeteneğine sahiptir. Bu kapsamda Ar-Ge ekibi, KMR, KCR ve KMG aileleri için 5.56mm ve 7.62mm kalibrelerde farklı özelliklere sahip susturucular tasarlamış ve kalifiye etmiştir. Yerli tasarımlara sahip bu baskılayıcıların yurt içi ve yurt dışı teslimatları yakın zamanda yapılacaktır.

Defence Turkey: Susturucu ve susturucu arasındaki temel farkları ve KALEKALIP'ın bu konudaki yeteneklerini okuyucularımız için özetler misiniz?

Selim EROL: KALEKALIP'ın tasarladığı susturucular da susturucularla aynı ürünler. Bu ürünler namlu çıkışını ve akustik yoğunluğu azaltır. Kullanılan merminin cinsine göre susturucu veya susturucu olarak adlandırılırlar. Bastırıcılar ayrıca, daha az barut ve dolayısıyla daha yavaş namlu çıkış hızı ile ses altı mermilerle kullanıldığında akustik yoğunluğu önemli ölçüde azalttıkları için susturucu görevi görür. Konvansiyonel/süpersonik mühimmat ile kullanıldığında, susturucular da ses seviyesini düşürür, ancak ses altı mermi kadar değil. Bu ürünlerin temel amacı, özel görevler sırasında kullanıcıların konumlarını ifşa etmemek ve gizliliği tehlikeye atmaktır. Susturucu/Susturucular sürgü mekanizmalı, yarı otomatik ve hızlı ateş eden silahlarla kullanılabilir. KALEKALIP, tüm bu silah türleri için susturucu çözümleri üretmektedir.

Defence Turkey: Türkiye'de tek olan ve ağırlıklı olarak ihracat pazarına yönelik KCR739 ürün ailesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Selim EROL: KALEKALIP, envanterinde 7.62x39mm Rus mühimmatı olan kullanıcılar için KCR739 ailesini geliştirdi ve NATO standartlarında modern bir piyade tüfeği istiyor. 7.62x39mm Rus mühimmatı kullanan silahlar, eylemi döndürmek için gazları ateşlenen bir kartuştan cıvata taşıyıcısına yönlendiren bir Doğrudan Darbe işletim sistemine sahiptir. Direkt çarpmanın en büyük dezavantajı, ateşli silahın ateşleme mekanizmasının piston sistemine göre daha hızlı tıkanması ve tutukluk yapmasıdır. Ayrıca bu kategorideki silahlarda serbest namlu kullanılmamaktadır, bu da isabetliliklerini azaltmaktadır KALEKALIP, KCR739'u geliştirmiştir. ailesini piyasadaki benzer ürünlerin dezavantajlarını ortadan kaldıran ve kullanıcılarına sunmuş bir silah sistemi olarak sunuyor. KCR739, 7,5”, 11”, 14,5” ve 16” namlu versiyonları da dahil olmak üzere bir piyade tüfeği ailesidir. 7.62x39mm Rus mühimmatını ateşleyebilen, serbest hareket eden namluya ve döner cıvata taşıyıcı grubuna sahip kısa stroklu gaz piston sistemine sahiptir. KCR739 Piyade Tüfeğinin 16” namlulu versiyonu 3.450 kg ağırlığında ve 450 m etkili menzile sahiptir. KCR556 ile mükemmel uyumluluğu sayesinde iki tabancanın üst namlusu ve şarjörleri sahada hızlı bir şekilde sökülüp değiştirilebilir. KCR739'a yurt dışından da ciddi bir ilgi var. Bu kapsamda ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor, sözleşme aşamasındayız.

Defence Turkey: 2006 yılında MK-19'a benzer Türkiye'nin ilk 40mm Otomatik Bomba Atar'ını (OBA- KAGL40) geliştirdiniz. OBA-KAGL40'ın geliştirme süreci ve teslimatları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Selim EROL: Tarihinde bir ilki gerçekleştiren KALEKALIP, 2006 yılında Türkiye'nin ilk 40mm Otomatik Bombaatar OBA-KAGL40'ı geliştiren proje grubunda yer aldı ve silah aynı yıl hizmete girdi. O dönemdeki silah ambargosu nedeniyle bu tür silahların Türkiye'ye satışı yasaklanmıştı. İlerleyen yıllarda KALEKALIP, kendi tasarımı olan namlusu başka bir tedarikçiye yaptırdı ve mevcut silahı komple ürün olarak piyasaya sürdü. Halihazırda 1.800'den fazla KALEKALIP üretimi OBA-KAGL40 sistemi hizmet vermekte olup, silah halen hem yerli hem de yabancı müşterilerden önemli talep görmektedir. 1.500 metre etkili menzile sahip OBA- KAGL40, dolaylı atış prensibi ile 2.000 metre ve ötesine atış yapabilmektedir. KALEKALIP ayrıca SARP Uzaktan Komutalı Silah İstasyonunda (UKWS) kullanılmak üzere çok sayıda OBA-KAGL40'ı ASELSAN'a teslim etti.

Defence Turkey: KALEKALIP'ın önümüzdeki 10 yılına ilişkin vizyonunuzu, hedeflerinizi ve beklentilerinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Selim EROL: Hafif silahlar alanında edindiğimiz üstün tasarım ve üretim kabiliyetlerini kullanarak ilk etapta güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarına en üst düzeyde hizmet eden yenilikçi ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Dünyada hafif silah sektöründeki yeni gelişmeleri yakından takip ederek kendi segmentinde öncü ve lider olacak yeni ürünler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle sahada kullanıcılara taktik avantaj sağlayacak yeni konseptlere odaklanıyoruz.

Buna paralel olarak özellikle dış pazarlarda bayrağımızı yükseltmek ve pazar payımızı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyaca ünlü üreticiler arasında yüksek kaliteli ve katma değerli ürün segmentine ulaşmayı hedefliyoruz.

Ayrıca hafif silahlara yönelik aksesuar ürün yelpazemizi hem işbirlikleri hem de kendi çalışmalarımızla genişleterek kullanıcılarımıza kapsamlı paketler sunmayı hedefliyoruz.

Defence Turkey: Okurlarımıza mesaj olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Selim EROL: KALEKALIP'ın hafif silahlar alanındaki yolculuğu, dünya standartlarında askeri mühendislik ürünlerinin Türkiye'de üretilebileceğinin ve yabancı ülkelere satılabileceğinin kanıtıdır. Bu yolculuk bize, kendimize ve ekibimize inandığımızda ve çok çalıştığımızda, sektörde çok uzun zamandır yer alan küresel rakiplere rakip olacak yerli ve milli ürünler geliştirebileceğimizi gösterdi.

KALEKALIP ekibi olarak ürettiğimiz her ürünün güvenlik güçlerimizin işini en iyi şekilde yapmasına katkı sağlayacak bir araç olduğunun bilinciyle üzerimize düşen görevi yerine getiriyor, kaliteli ve kaliteli ürünler tasarlamaya ve üretmeye devam edeceğiz. güvenlik güçlerimiz ve seçkin askeri birliklerimiz tarafından yurt dışında kullanılacaktır.